stowarzyszenie "19"-toruń

Obchody 71. rocznicy śmierci bł.ks. Stefana Wincentego Frelichowskiego

kujawskopomorskie_logo.png  logo-zs19.jpg

We wtorek 23 lutego 2016 roku braliśmy udział w obchodach  71. rocznicy śmierci bł.ks. Stefana Wincentego Frelichowskiego. Uroczystości  rozpoczęły się o godz. 17:00 w sanktuarium bł. ks. S. W. Frelichowskiego w kościele pw. Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny w Toruniu. Koncelebrowanej Mszy Świętej przewodniczył biskup Andrzej Suski.

O godz. 18:00 odbyło się „Uroczyste wspomnienie” w Sali Kameralnej Centrum Kulturalno-Kongresowego „Jordanki”. Tam też zostały wręczone nagrody zwycięzcom i wyróżnionym w 6. edycji konkursu pn. „Czarno – białe obrazy z życia Wincentego Frelichowskiego”. Konkurs przygotowało Stowarzyszenie dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnej oraz ich Rodzin „Dziewiętnastka” we współpracy z Zespołem Szkół Nr 6 w Toruniu, a współfinansował Urząd Województwa Kujawsko – Pomorskiego. Koordynatorem i pomysłodawcą konkursu jest pani Alina Arciszewska – Binnebesel – artysta – plastyk, nauczyciel w ZS Nr 6 w Toruniu.

DSC02137.gif

DSC02143.gif